top of page

6 dolog amivel megóvhatod a gyeremekedet ebben a hőségben

A következő időszakban, az időjárásjelentés szerint forró napokra számíthatunk. Azoknak a szülőknek gyűjtöttünk össze néhány hasznos tanácsot, akiknek néhány hetes vagy hónapos babájuk van. Mindezt tettük azért, hogy a csöppségek nyugodtabbak és boldogabbak legyenek ebben a kánikulában. Mivel az újszülöttek hőháztartása még nem olyan fejlett mint egy felnőtt emberé, egy szülő számára nem kis feladat a gyermek megfelelő testhőmérsékleten való tartása. Íme néhány tipp, amivel remélem segíthetünk:


1.Öltöztesd a gyermeket könnyű, világos pamut ruhába. Amikor hőmérséklet 25 fok felé emelkedik, nem kell a picit rétegesen öltöztetni. Könnyű, pamut body-k megfelelőek erre a hőmérsékletre. Ne adj rá sötét színű ruhát, mert az tovább szívja a meleget magába. Amennyiben a baba nem közvetlen napfényben van, ne adj rá sapkát, mert túlmelegedést okozhat.

2. Kerüljétek el a közvetlen napsütést
Elég egyértelmű dolog, de a babák bőre nagyon érzékeny és könnyen megéghet a napon. Mivel a csecsemők nem tudják szabályozni a hőháztartásukat, ezért minden esetben tartsd őt távol a napsütéstől. Ha mégis ki kell mennetek, akkor igyekezzetek ezt a kora reggel vagy késő délután tenni, amikor már egy kicsit lehűlt a levegő és a nap ereje sem olyan erős.

3. Maradj hidratált te és a pici is
Az újszülötteknek nem kell vizet inniuk még ha meleg van sem. Forróságban előfordulhat, hogy a baba több tejet iszik, ezért ne ess kétségbe, ha többször kér a baba cicit. Ilyenkor még fontosabb, hogy Te, mint szoptató kismama több folyadékot fogyassz, különösen szoptatás előtt.

4. Figyelj az otthonod hőmérsékletére
Kora reggel jól szellőztesd ki a lakást, amikor még friss a levegő. Amint a hőmérséklet emelkedni kezd, csukd be az ablakokat és sötétíts be. Ha a lakásban nincs légkondicionáló csak ventilátor, akkor egy üvegben fagyassz le vizet és tedd a ventilátor elő, hogy ne csak a meleget kavarja fel, hanem kellemes hűvös levegőt „fújjon”.

5. Válaszd ki a megfelelő hálóruhát a babának
Ajánlatos az újszülöttek szobáját 16-20 fok között tartani, ami persze nem egyszerű egy forró nyári napon. A hőmérséklettől függ, hogy mit adj a babára, ezért mindenképp érdemes egy hőmérőt tartani a szobában. Az alábbi táblázat mutatja, hogy különböző hőmérsékleteknél hány réteg az ajánlott:


6. Ellenőrizd a pici hőmérsékletét
A baba testhőjének ellenőrzésének legegyszerűbb módja, ha a kezedet a hasára vagy hátul a nyakára teszed. A kezek és a lábak hőmérséklete nem mérvadó, mivel azokat általában hidegebbeknek érezzük, mit a többi testrészt. Ha a babának melege van, akkor azt fogod érezni, hogy a bőre forró, enyhén nedves, izzadt. Ilyenkor vegyél le róla egy (vagy több) rétegnyi ruhát, nyisd ki egy picit az ablakot, esetleg vigyél a szobába egy ventilátort, de fontos, hogy ne a gyermek felé irányítsd.


Ha hasznosnak találtad ezeket az információkat, kérlek oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassank róla. Köszönjük


Szép napot mindenkinek, vigyázazzatok magatokra
Laci

6 dolog amivel megóvhatod a gyeremekedet ebben a hőségben
bottom of page