top of page

6 dolog amivel megóvhatod a gyeremekedet ebben a hőségben

A következő időszakban, az időjárásjelentés szerint forró napokra számíthatunk. Azoknak a szülőknek gyűjtöttünk össze néhány hasznos tanácsot, akiknek néhány hetes vagy hónapos babájuk van. Mindezt tettük azért, hogy a csöppségek nyugodtabbak és boldogabbak legyenek ebben a kánikulában. Mivel az újszülöttek hőháztartása még nem olyan fejlett mint egy felnőtt emberé, egy szülő számára nem kis feladat a gyermek megfelelő testhőmérsékleten való tartása.


Íme néhány tipp, amivel remélem segíthetünk:

1.Öltöztesd a gyermeket könnyű, világos pamut ruhába. Amikor hőmérséklet 25 fok felé emelkedik, nem kell a picit rétegesen öltöztetni. Könnyű, pamut body-k megfelelőek erre a hőmérsékletre. Ne adj rá sötét színű ruhát, mert az tovább szívja a meleget magába. Amennyiben a baba nem közvetlen napfényben van, ne adj rá sapkát, mert túlmelegedést okozhat. 2. Kerüljétek el a közvetlen napsütést Elég egyértelmű dolog, de a babák bőre nagyon érzékeny és könnyen megéghet a napon. Mivel a csecsemők nem tudják szabályozni a hőháztartásukat, ezért minden esetben tartsd őt távol a napsütéstől. Ha mégis ki kell mennetek, akkor igyekezzetek ezt a kora reggel vagy késő délután tenni, amikor már egy kicsit lehűlt a levegő és a nap ereje sem olyan erős. 3. Maradj hidratált te és a pici is Az újszülötteknek nem kell vizet inniuk még ha meleg van sem. Forróságban előfordulhat, hogy a baba több tejet iszik, ezért ne ess kétségbe, ha többször kér a baba cicit. Ilyenkor még fontosabb, hogy Te, mint szoptató kismama több folyadékot fogyassz, különösen szoptatás előtt. 4. Figyelj az otthonod hőmérsékletére Kora reggel jól szellőztesd ki a lakást, amikor még friss a levegő. Amint a hőmérséklet emelkedni kezd, csukd be az ablakokat és sötétíts be. Ha a lakásban nincs légkondicionáló csak ventilátor, akkor egy üvegben fagyassz le vizet és tedd a ventilátor elő, hogy ne csak a meleget kavarja fel, hanem kellemes hűvös levegőt „fújjon”. 5. Válaszd ki a megfelelő hálóruhát a babának Ajánlatos az újszülöttek szobáját 16-20 fok között tartani, ami persze nem egyszerű egy forró nyári napon. A hőmérséklettől függ, hogy mit adj a babára, ezért mindenképp érdemes egy hőmérőt tartani a szobában. Az alábbi táblázat mutatja, hogy különböző hőmérsékleteknél hány réteg az ajánlott:

6. Ellenőrizd a pici hőmérsékletét A baba testhőjének ellenőrzésének legegyszerűbb módja, ha a kezedet a hasára vagy hátul a nyakára teszed. A kezek és a lábak hőmérséklete nem mérvadó, mivel azokat általában hidegebbeknek érezzük, mit a többi testrészt. Ha a babának melege van, akkor azt fogod érezni, hogy a bőre forró, enyhén nedves, izzadt. Ilyenkor vegyél le róla egy (vagy több) rétegnyi ruhát, nyisd ki egy picit az ablakot, esetleg vigyél a szobába egy ventilátort, de fontos, hogy ne a gyermek felé irányítsd. Ha hasznosnak találtad ezeket az információkat, kérlek oszd meg, hogy az ismerőseid is olvashassank róla. Köszönjük

Szép napot mindenkinek, vigyázazzatok magatokra Laci

28 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page