top of page

Hogyan nyugtass meg egy síró babát

Frissítve: 2021. ápr. 30.

Szeretném leszögezni az elején, hogy nincs saját gyermekem... de ezzel szemben több mint 7 éve foglalkozom újszülöttek, gyermekek fotózásával, ezáltal szinte napi szinten kerülök kapcsolatba kisebb nagyobb csöppségekkel és természetesen ezáltal a szüleikkel, akikkel, hogy egy picit jobban megismerjük egymást beszélgetünk a szülésről, a gyermek betegségekről illetve bármi olyan témáról ami a fotóalanyunkkal kapcsolatos. Ezekből a beszélgetésekből próbálok egy kis összefoglalót adni Nektek.


Ha azt tapasztalod, hogy babád testhőmérséklete nagyon magas vagy szokatlanul alacsony, szüntelenül keservesen sír, vagy akár ha csak a sírása nagy mértékben eltér a megszokottól, szokatlanul viselkedik, kérlek fordulj sürgősen orvoshoz vagy menj az ügyeletre. A születés után néhány nappal vagy héttel már ismered a kisbabádat, hogy tudd, érezd, halld, hogy valami nincs rendben. Sürgős estben hívjátok a 104-et vagy a 112-t.


De ha a baba csak azért sír, mert éppen akkor kényelmetlennek érzi a helyzetet (vagyis hullámokban sírnak, a nap / éjszaka bizonyos időszakában mindig sírnak, vagy csak véletlenszerűen kezdenek el sikítani), akkor lehet, hogy tudok Nektek segíteni.


Mint már mondtam, sok éve fotózunk újszülötteket, több száz gyermek és családja fordult már meg nálunk. A "munkánk", hogy a babát a lehető legnyugodtabb állapotban tartsuk akár 3 órán keresztül, hogy annyi jó képet készíthessünk róla, amennyit csak tudunk. Szóval mondhatjuk, hogy van tapasztalatunk csecsemőkkel és ennyi idő alatt sikerült betekintést nyernünk abba, hogy mi okozhatja a babák sírását és sok mindent megtanultunk, hogy mire hogyan reagálhatnak a picik.
Mitől sírhat egy baba?

Tapasztalataink alapján egy baba akkor sír, ha

  • fáradt

  • éhes

  • tele a pelus

  • kólikában, szél- vagy székrekedésben szenved

  • refluxos

  • tej allergiás

Illetve 3 hónapos kortól, ha:

  • félnek

  • vagy fogzanak

Sőt, sokszor a fenti okok párhuzamosan is előfordulnak egyszerre.

Egy szülő számára a rengeteg stresszt spórolhat meg, ha felismeri a jeleket. A jelek a következők lehetnek:ÉHSÉG

A baba tágra nyitja a száját és hozzá mozgatja a fejét, keresve a cicit vagy a cumit. Az újszülöttek ezzel a reflexszel születnek. Hogy biztosan kiderítsd, hogy éhes-e, tedd a kezedet a pici szájához, amennyiben szívni kezdi azt, szinte biztos lehetsz abba, hogy éhes.

Amennyiben a baba még mindig sír és a fenti kereső reflex tapasztalható etetés után (és tudod, hogy elegendő tejet vagy tápszert kapott) előfordulhat, hogy a következők valamelyikében szenvednek: kólika, reflux vagy tej allergia. Ilyenkor nem szabad a babát tovább etetni mert az a tüneteket tovább súlyosbíthatja és ettől a gyermek jobban szenvedhet... ez egy ördögi kör.


KÓLIKA

Gyakori jele a kólikának, hogy a baba hullámokban sír, közben sokat mocorog és izgatottnak tűnik, erőlködik, a pici hasa feszes és puffadt. Ha a gyermeket a hátára fekteted és finoman megnyomod a gyomruknál, akkor érezhető a beszorult szél. Ezek a tünetek sok felnőttet is megkínoznának, belegondolni is rossz, hogy egy néhány hetes csecsemő mennyire szenvedhet. Ilyenkor nagyon türelmesnek kell lenned velük.


Sok szülő retteg ettől a kórtól azonban fontos tudni, hogy nem súlyos betegségről van szó, hanem egy kezelhető állapotról, amely a kisbabák közel negyedét érinti.


Fontos, hogy a beszorult gázokat minél előbb kiszabadítsd a gyomorból. Fektesd a babát a hátára és nagyon óvatosan kezdj a lábaival biciklizni, majd nyújts ki a lábait. Hagyd fekvő állapotba, majd próbáld a térdeket a mellkas felé tolni, ezáltal egy pici nyomást gyakorolva a gyomorra, de légy mindig nagyon gyengéd.

Minden "gyakorlat" után nyújtsd meg a baba lábait. Figyelj arra, hogy ne etetés után tornáztasd, amikor tele van a pocak, mert ezzel azt érheted el, hogy visszabüfizik mindent, amit megevett.Vannak, akik a has masszírozásával próbálkoznak, ami jó is lehet, de a fenti gyakorlatok 10-ből 9 esetben hatékonyak szoktak lenni. De arra azért ügyelj, hogy ne téveszd össze a hasfájós sírást, a nyöszörgéssel, ami általában azért történik, mert éppen nem tartja valaki a babát a kezében.

Beszerezhetsz olyan készítményeket, amik szintén segíthetnek a szélgörcsök enyhítésére. Én nem szeretnék ajánlani ezek közül egyet sem, hiszen nem vagyok sem orvos, sem védőnő, de szükség esetén Ők biztosan tudnak ajánlani olyat ami jó lesz a kicsidnek.


TEJ ALLERGIA

Sajnos az egy kicsit tovább tart, hogy rájöjjünk, hogy a babánk tej allergiás, hiszen a tünetek nagyon hasonlóak a kólikáéhoz. A fő különbség mégis az, hogy a testén kiütések jönnek ki, székrekedésük van, illetve a fenti technikák nem, vagy csak kevésbé működnek, a pici nem fog aludni vagy csak rövid ideig. Ezek a jelek pedig közvetlenül szoptatás után jelentkeznek. Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalod a csöppségen, kérlek sürgősen keresd fel gyermekorvosod.


REFLUX

Létezik a reflux és a néma reflux. Ha a pici rendszeresen rosszul van etetés után, csuklik, majd rögtön felsír, nagy valószínűséggel savas refluxa lehet. Sajnos ez még rosszabb éjszaka, amikor lefekteted a babát, mivel ilyenkor még jobban zavarhatja őt ez a helyzet.

Előfordulhat, hogy a csecsemők nem lesznek rosszul, vagy adnak ki hangot, mégis refluxosak és a gyomortartalom ugyanúgy visszaszivároghat a nyelőcsőbe, ezt nevezzük néma refluxnak.


reflux
forrás: Brendon.hu

A csecsemőkori reflux 8-12 hónapos korig élettani jelenség, melyet a baba emésztőrendszerének éretlensége okoz, legkésőbb egy és két éves kor között magától megszűnik.

A visszaszivárgás megelőzése érdekében etetés közben és után tartsd függőleges állapotban a picit és etetés közben gyakran tarts szünetet. Amennyiben szoptatsz és nemrégiben valami változás történt az étkezésedben, előfordulhat, hogy valami olyan dolog kerülhet az anyatejbe, ami a babát irritálhatja.

Reflux esetén, ne rázd a gyermeket, csak óvatosan, lassan, függőleges állapotban ringasd. Pelus csere esetén ne emeld a lábakat a pici gyomrához, mivel ez is a sav visszafolyását eredményezheti, inkább próbáld tisztába tenni az oldalára fektetve.

Érdemes kipróbálni, hogy éjszaka egy felcsavart takarót teszel a baba feje alá, ezáltal egy kicsit gátolhatjuk a sav visszaszivárgását.


Ha a baba nagyon nincs jól, nem marad meg benne a tej, veszít a súlyából, sürgősen fordulj orvoshoz. Ott fognak tudni ajánlani reflux elleni tápszert.


Fontos a kitartás

Sokszor hallottam már szülőktől, hogy "ezt a babám nem szereti", megpróbáljuk és a legtöbbször a fenti dolgok működnek. Tényleg fontos, hogy kitartóak legyünk. Ezek technikák 10-ből 9 esetben megoldják a problémát és a picik megnyugszanak, jobban lesznek. Mindezektől függetlenül ha a gyermek tényleg rosszul van, mindig keresd fel a gyermekorvost vagy az ügyeletet.


Tudd: nem vagy egyedül Ha szülő vagy, stresszesnek vagy frusztráltnak érzed magad, jusson eszedbe: nem vagy egyedül. A fenti dolgok normálisak, sőt gyakoriak. Az anyukák legtöbbje nem tudja, hogy mit kell tennie amikor a kórházból hazamennek. De remélem a fenti ötletek legalább egy kicsit segíteni tudnak Neked.


Van jó néhány olyan nyugtató technikánk, amelyeket újszülött fotózáskor használunk. Ha kérdésetek van, vagy úgy gondoljátok tudunk bármiben segíteni, kérdezzetek nyugodtan.149 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page