top of page

Az újszülöttek viselkedésének megértése

Frissítve: 2022. márc. 8.

Babafotósként az is a dolgunk, hogy megértsük az újszülöttek viselkedését.


Minden csecsemő más és más viselkedési stílussal vagy temperamentummal születik. Néhányuk sokkal nyugodtabbak és könnyen kezelhetőek, míg mások sokkal intenzívebbek és drámaibbak. Vannak örökmozgót és vannak nyugton maradó picik is. Sőt vannak, akik mindig boldogok és mosolyognak, míg mások komolyabbak, morcosabbak is lehetnek.


Babafotósként a mi dolgunk tudni, hogy hogy kell velük dolgozni, érteni és kezelni kell a viselkedésüket, függetlenül attól, hogy ébren vannak, nyugtalanok vagy álmosak a fotózás alatt.

Íme néhány dolog, amit megtanultunk a babák viselkedéséről az évek alatt és amit mindenkinek tudnia kell (legalábbis érdemes).
Miért sírnak a babák?

A néhány napos babák (akiket főként fotózunk), a temperamentumuk, alvási ciklusuk vagy táplálkozási szokásaik miatt sírnak általában. Ezzel kommunikálnak – ezzel mondják el, hogy valami nem jó, vagy valamire szükségük van. Egyetemi kutatások és tanulmányok kimutatták, hogy egy átlagos csecsemő naponta akár 3-3,5 órát is sír vagy nyűgös (némelyik többet is). Általában a legnyűgösebb időszak a késő délután és az este, bár ez babánként változhat. Ezenkívül a babák sírhatnak, ha fájdalmaik vagy kellemetlen érzéseik vannak.Az újszülöttek alvási szokásai

Egy átlagos újszülött napi legalább 16 órát alszik a 24-ből. Ezt a 16 órát nem egy huzamban alusszák, hanem 3-4 órás blokkokban nappal és éjszaka is. Amikor a csecsemők ébren vannak, akkor éhesek és meg kell őket etetni. A legtöbb baba amikor telinek érzi a pocakot vissza akar aludni. A születés utáni időszakban 2 alvási fázis váltakozik a piciknél: a mély alvás és az ébren alvás. Ezután egy kicsit fel is ébredhetnek, amikor nyűgösebbek és akár sírni is kezdhetnek. A legtöbb esetben a 2 alvási fázis között ingáznak ide-oda.

Egy-egy alvási ciklus általában kb.40 percig tart, mielőtt felébrednek vagy a másik fázisba kerülnek. Ha nem alusszák ki magukat vagyis bármi oknál fogva nem tudnak egy huzamban 3-4 órát aludni, akkor nagyon fáradtak és nyűgösek lehetnek.

Ezeknek a jelei lehetnek:

  • húzza a fülét

  • a kezét ökölbe szorítja

  • rángatja a karját (mi csak karmesternek nevezzük ezt a mozdulatot)

  • mozgatja, majd befeszíti a lábát

  • ásítozik és a fejét hátrahajtja

  • szopni kezdi az ujját - ami egyébként jó jel, mert ezzel is önmagát próbálja visszaaltatni


A babák testbeszédének olvasása

Fotósként, amikor a legtöbb esetben pelusban vagy anélkül megkapom a picit a szülőktől, az első dolog, hogy megfigyelem, hogy az érintésemre hogy reagál. A testbeszéde sok mindent elárul. Legtöbbször előbb jövök rá, hogy a csöppség éhes, vagy éppen fáj a hasa.

Fontos, hogy a fotózás során folyamatosan figyelni kis a baba minden mozdulatát, testének minden rezdülését, hisz abból rögtön látni lehet, ha valami nem jó neki.

Túlstimulálás

Ez főként akkor fordul elő egy újszülöttnél, amikor hirtelen több impulzus éri, mint ami néhány naposan / hetesen fel tud dolgozni. Ilyen lehet, amikor egyszerre több családtag vagy barát látogatja meg a babát, több különböző frekvenciájú zaj éri egyszerre.

A túlstimulált újszülöttek idegesek vagy fáradtak lesznek, ami miatt többet és keservesebben sírhatnak.


Ebből az állapotból érdemes minél gyorsabban kimozdítani. Fontos ilyenkor nyugodt és zajmentes környezetet biztosítani a babának, nem mozgatni őket. De sokszor ha csak hagyjuk őket megnyugodni és elaludni, az is segíthet rajtuk.


Kólika

Egyes csecsemők hosszan, megmagyarázhatatlanul sírnak (pedig úgy tűnik minden rendben van: evett. tisztába van téve, stb), amit általában kólikának neveznek. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a kólikát a szél okozta gyomorfájás okozza. Egyes gyermekorvosok úgy gondolják, hogy ez egyszerűen természetes viselkedés egyes babáknál, különösen egy hosszú nap végén, amelyet a túl sok stimuláció okozhat. A csecsemő körüli stimuláció csökkentése segíthet. Érdemes megpróbálni gyengéden megpaskolni vagy ringatni babát.


* Az itt leírt dolgok nem minősülnek orvosi tanácsnak. Ezek kizárólag a több éves újszülött fotózás alatt összegyűjtött tapasztalataink kivonata. Babafotósként úgy gondjuk, hogy nekünk is kötelességünk tanulmányozni a csecsemők viselkedését, hogy a legjobban tudjuk támogatni az ügyfeleinket, főként ahol első baba érkezik a családba.


Korábban már írtam a témában egy hasonló témájú blogbejegyzést is: Hogyan nyugtass meg egy síró babát Ha érdekesnek találod a cikket, vagy úgy gondolod van olyan ismerősöd, akit érdekelhet a téma kérlek oszd meg.


40 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Hozzászólások


bottom of page